Много хора решават да избягат от шума и стреса в големия

...
Много хора решават да избягат от шума и стреса в големия
Коментари Харесай

Брокер: Старите и годни за обитание къщи на село струват около 30 000 евро, а новите - достигат до 200 000

Много хора вземат решение да избягат от шума и напрежението в големия град като си закупят парцел на село. Тази наклонност се ускори още повече по време и след пандемията, оповестява БНР.

Според брокера Юлия Хвърчилкова, цените на селските парцели се покачват, само че с по-бавни темпове в съпоставяне с градските.

" Разликата в цените сред остарялото и новото строителство при селските парцели е осезаема. Както можеш да си купиш съвсем годна за обитаване остаряла къща в обещано обитаемо място за 30-40 хиляди евро, по този начин в същото село цената на нова къща е например 200 хиляди евро ", разяснява Хвърчилкова и добави, че това изяснява и по-големия интерес към старите селски къщи.

" Хората предпочитат да си купят остаряла къща, която да реконструират. Много постоянно се употребяват разрешителните на остарялата къща с цел да се извърши реорганизация и усъвършенствания. По-бързо се вземат позволения за реконструкции, настрояване и продължение ", изясни специалиста.

Най-големият риск е с документацията на парцела.

" Трябва да се внимава за това какви са предвижданията за разрастването на обитаемото място и дали не се планува някакъв път да минава през парцела. Хората би трябвало да гледат още за връзките като ток, вода и интернет. Понякога след закупуването на къщата, се откриват градивни недостатъци, които не могат да бъдат отстранени. В такива случаи, хората още веднъж пускат обекта на пазара за да се освободят от него ", сподели Хвърчилкова.

Кой купува парцели на село?

В последните години, българите изпреварват чужденците във връзка с интереса към селските парцели, а съществени купувачи съгласно Хвърчилкова, са младежите. Те обаче търсят главно къщи в села на разстояние не повече от 20-30 км от града. Така, от една страна се любуват на спокойствието и чистия въздух на село, а от друга остават покрай удобствата на огромния град.

Провадийското село Манастир също е притегателно за купувачите. Според кмета  Николай Стоянов, в последните години ползата към парцелите в неговото село се е засилил съществено. 

" Преди години цените бяха алегорични, само че сега един парцел в селото коства съвсем колкото един апартамент. Цените на къщите при нас са от 50 до 230 хиляди лв.. Но, все пак се купуват. Почти всеки месец идва някой в селото да търси къща ", изяснява кметът на провадийското село Манастир Никола Стоянов пред БНР. 

И тук измежду купувачите преобладават младежите.

Той удостовери думите на брокера, че българите към този момент са доста повече от чужденците на пазара на селските парцели.

" Скоро не е имало интерес от чужденци. Преобладават българи, които търсят по-евтини парцели ", сподели още кмета на село Манастир.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР